Een opleiding als bouwkraanmachinist is echt levensnoodzakelijk. Denk maar aan het recente ongeval in Nederland. Daarom organiseert De Ceuster van 2 tot 6 september het eerste Belgische kampioenschap bouwkraanmachinist in Kortrijk. De Ceuster heeft sinds kort een eigen opleidingscentrum. Tijdens de komende winter komen hier nog eens 7 pop-up locaties bij verspreid over heel België.

De Ceuster & C° uit Lommel is een gerenommeerde bouwkraanleverancier in zowel verhuur als verkoop. Sinds 1986 zijn zij de exclusieve verdeler voor de Benelux van het Italiaanse merk GRU DALBE. Hun productgamma varieert tussen de 19m en 69m gieklengte.

Om de deelname op de vakbeurs Matexpo in Kortrijk - van 2 tot 6 september - extra in de kijker te zetten, werd in samenspraak met de beursorganisatie het allereerste Belgisch Kampioenschap Bouwkraanmachinist op poten gezet.

Op deze manier willen alle betrokken partijen het belang van een gedegen opleiding naar voor schuiven. Dat is vandaag brandend actueel door het recente ongeval in Alphen aan den Rijn (NL) binnen de bouwsector.

Omdat men in België onwetend is omtrent de noodzakelijkheid van een opleiding voor het besturen van een bouwkraan, vonden diverse instanties het nodig om dit op speelse wijze te brengen.

Uiteraard is er geen wedstrijd zonder prijzen. Er worden maar liefst 18 hoofdprijzen uitgedeeld in diverse categorieën: aan zij die het snelste de allround behendigheidsproef met een frequentiegestuurde snelmontagebouwkraan kunnen doorlopen.

Zelfs scholieren kunnen deelnemen om zo met hun klas een ervaringsopleiding in de wacht te slepen. Via de hiervoor speciaal ontwikkelde website kraanmachinist.club kan je ondertussen jezelf inschrijven, een ticket voor de beurs aanmaken. Maar ook een promofilmpje bekijken over het af te leggen parcours en zelfs de invulling van een doorsnee opleidingsdag door enkele, wel heel speciale, 'kraanmachinisten'.

Enkele quotes:

Bouwkraanleverancier De Ceuster & C° Davy De Ceuster : 'Vele gebruikers van bouwkranen komen met hun vragen over opleiding bij ons, omdat ze niet precies weten waar naartoe. Omdat de laatste jaren de vraag sterk toenam, hebben we vorig jaar in Lommel een eigen opleidingscentrum opgestart.

Zo voorzien we de ervaren bouwkraanmachinisten van de nodige administratieve documenten, die krijgen ze na een eenvoudige opleidingsdag over theorie en praktijk. Eigenlijk een korte, krachtige opfrissing van de essentie aan een minimum kostprijs.

Deze opleidingen zijn een extra service naar onze klanten toe. De zogenaamde Winteropleidingen zijn altijd goed in trek. Zo hebben we voor de komende winter al 7 extra pop-uplocaties verspreid over heel België waar mensen hun opleiding kunnen volgen.'

Opleidingsverstrekker V-Tas (Jos Mertens) : 'Dankzij onze samenwerking met De Ceuster & C° brengen wij onze expertise in hefwerktuigen beter aan de man in België. Ons moederbedrijf uit Nederland geeft al ruim 20 jaar deze vorm van opleiding. Omwille van een gebrek aan uniforme afspraken en regels, hinkte België wat achterop.

Sinds de toekenning van subsidies in de vorm van de KMO-portefeuille, merken we dat allerhande opleidingen in de lift zitten. Verder zien we ook dat de pas afgestudeerden zich graag en zonder tegenzin ieder jaar opnieuw in één of andere vorm van opleiding willen laten bijscholen. Dit om de nieuwe tendensen en wetgevingen op de voet te volgen.

Verder kunnen wij opleidingen personaliseren naar de specifieke noden en behoeften van de klant. Zelfs als de klant een internationaal hijsbewijs wil, kan hij dit bij ons behalen in één van onze opleidingsmodules.'

Vakbeursorganisator Matexpo (Gregory Olszewski) : 'Als beursorganisator ben je natuurlijk altijd op zoek naar iets wat de mensen op dat moment bezig houdt. We zoeken altijd opnieuw naar een zo groot mogelijk aanbod van machines en aanverwanten. Davy De Ceuster van Bouwmachines De Ceuster maakte me er attent op dat opleidingen tot bouwkraanmachinist momenteel een belangrijk facet zijn in de bouwwereld.

Daarom organiseerden we samen het aantrekkelijk en ludiek eerste Belgisch Kampioenschap Bouwkraanmachinist. Wij hebben er een zone voor vrijgemaakt op ons demoterrein waar de wedstrijd gedurende de hele beurs zal plaatsvinden. De winnaars worden na de beurs in een persconferentie gehuldigd.'

Beroepsorganisatie
Confederatie Bouw Kempen Jan Aerts : 'Wij als beroepsorganisatie kunnen dergelijke initiatieven alleen maar toejuichen. Wij kunnen als geen ander beamen dat een goede opleiding ongevallen voorkomt. Opleidingen zorgen nu eenmaal voor meer oplettendheid in het algemeen.

Wij gaan de challenge aan om deze winter nog meer mensen te motiveren om voor een vakopleiding te kiezen. Alleen op die manier kunnen we de bouw nog veiliger maken dan dat hij vandaag reeds is.

Verder hebben wij met alle structurele partners een engagement aangegaan om per deelnemer geld te storten in een schoolfonds. Om zo te starten met opleidingen aan laatstejaarsleerlingen in een bouwopleiding. Zo kunnen zij nog beter hun kansen gaan als ze op de arbeidsmarkt komen.

Contact : De Ceuster & Co nv, Davy De Ceuster, tel : +32 (0)11 54 24 13
mail : info@deceuster.be